Hmmm… Det er mye greier å forholde seg til når du har lyst til å pusse opp badet fliser og dusj på badet, gitt…. Åsså koster det et par kroner!

Vi kjøpte hus på Nordbymoen på Jessheim for litt siden og det er selvfølgelig alltid noe å gjøre. Her var det et par ting vi måtte gjøre, så jeg gjøv løs på badet med hammer og spett mens Miljana og Mina dro til Beograd.

Sånn så det ut før jeg begynte…

 
 – Badebasseng-lenolium på gulvet, 70-tallet på veggene og dårlige utsikter for en komfortabel dusj…

19. november

– Innventar fjernet og veggene på vei ned…

20. november

– Alt er røsket ut og jeg manner meg opp til å begynne å pigge gulvet. Her ligger det ca. 15 cm betong…

21. november

– Betongen var lagt på i to lag. Først en såle. Deretter hønsenetting og varmekabler før et nytt lag med betong på toppen. Jeg pigget det øveste laget og fjernet hønsenetting og varmekabler før jeg begynte på det nederste laget. Det viste seg at både avløp og vannledninger var støpt ned i betongen, så det tok litt ekstra tid fordi jeg måtte være forsiktig med vannledingene som det fortsatt var trykk i… På dette bildet er jeg på vei gjennom det nederste laget.

22. november

– Betong og støv er endelig ute… Utrolig at huset har tålt vekta! Jeg tipper at vi har bært ut et sted mellom 1400 og 1800 kilo betong. Med god hjelp fra Marius fylte vi to solide hengerlass…Som du ser på bildet var både avløp og vannledninger (nede til venstre) støpt i betongen.
Under betong og tjære var treverk og isolasjon knusk tørt, så det har heldigvis ikke vært noen lekasjer. Treverket ser litt vått ut på bildene, men dette er bare tjære fra pappen som lå oppå.

1. desember

 

– Nå har rørlegger’n lagt nye rør-i-rør fra kjelleren og opp til badet i 2. etasje. Han har også montert to nye sluk – ett for dusj og ett hovedsluk midt på badet – pluss nytt avløp fra vasken. I tillegg får vi vannuttak til dusj og et nytt uttak for badekar – hvis vi skulle få lyst til å montere dét… Som du ser går dette nå under gulvet, så støpen trenger ikke bli like høy som den var.
Nå er det opp til meg å legge nytt spongulv før det kommer en dude å legger membran på mandag…

3. desember

– Det tok meg tre tre kvelder å få på plass spon-gulvet… Det skal være 2% fall mot sluket og jeg måtte stemme ut en liten fals rundt sluk og avløpsrør.
Pirkejobb, men greit å være ferdig…

 

5. desember

– I dag morges kom membrangutta og la membran på gulvet. Det var gjort på tre timer mens jeg lå under teppet på stua – sjuk, skrall og snufsete…
Det lyse belegget er lagt løst på toppen for å beskytte membranen når sementen legges på. Men før mureren kommer i morgen, må membranen trykktestes – med vann. Masse vann…

 

– Slukene er tettet igjen og vi fyller på med 8-10 cm med vann som skal stå i 24 timer. En enkel test egentlig… Hvis det ikke begynner å regne i  1. etasje, er den tett… Ganske spooky synes jeg…

6. desember

– Membranen var tett, så jeg slapp å tørke vann fra stuegulvet i morges! Det var ganske digg å dra ut proppen og være ferdig med den testen…


– Senere på dagen kom mureren og la sålen, eller første lag med sement. Elektrikeren kommer i morgen for å legge armering og varmekabler, og så kommer mureren tilbake og legger topplaget.

7. desember

– I dag kom elektrikkeren og monterte varmekabler, 4 kasser for downlights i taket, dimmer, strøm for lampe ved speil, strømuttak ved vask, uttak for håndkletørker og bryter for vifte.

8. desember

– Gulvet begynner å bli ferdig! I dag har mureren lagt siste hånd på verket og topplaget er på plass. Her er det fall mot hovedsluk og eget fall mot hjelpesluk i dusjområdet. I morgen håper jeg å kunne begynne med isolasjon i veggene, plast og til slutt membran.

 

11. desember

De siste dagene har jeg kubbet ut mellom bjelkelagene for at våtromsplatene skal få godt nok feste. Badet var ikke isolert tidligere, men jeg tenkte deg kunne være greit å dempe lyden litt når veggene først var åpne…

14. desember

I dag er alle våtromsplatene på plass og jeg har begynt å male på smøremembran i skjøter og dusjsonen. I dag skulle dessuten Miljana og Mina ha kommet hjem og badet etter planen vært ferdig… Som du ser går det et par dager til før det er mulig å ta seg en dusj her…:-)

Jeg har brukt 20 mm Tetti våtromsplater og tilhørende filremse for armering og tetting av skjøtene mellom platene, i overgang mellom gulv og vegg, og i alle hjørner. I hjørnene har jeg brukt en spesiallaget gummisak som skal forhindre at vannet trenger inn i hjørnet ved en evt. lekkasje.

Nytt vegghengt toalett er montert. Planen var selvfølelig å få denne kassa inn i veggen, men det var umulig på grunn av div. rør som ikke kunne flyttes uten et betydelig større inngrep enn v i hadde penger til… 🙂 Det blir uansett penere og lettere å vaske rundt denne sammenlignet med den gamle dassen…

 

Alle vannuttak har gummimansjetter og er blitt malt med membran før flislegging.

15. desember

i dag har jeg begynte med flislegging på gulvet. Siden det er fall både mot sluket i dusjsonen og mot hovedsluket midt på gulvet, var det ikke så lett å få kabalen til å gå opp. Heldigvis hadde jeg ikke valgt så store fliser, så det gikk bra til slutt.

 

18. desember

Endelig i gang med veggene! Som du ser på bildet, begynte jeg på rad nr. to fra gulget for å være sikker på at alt blir rett. Flisene er 30×60 cm, så det går rimelig raskt å legge dem. Men der er «steinharde» og det tar uvanlig lagt tid å kappe dem. Til rette kapp før jeg brukt en fliskutter som jeg har lånt av Kim, men til skråveggen må jeg bruke vinkelsliper… Garasjen er fortsatt full av støv.

Dassen skal også flislegges, så jeg måtte lage en kasse av våtromsplater.

På gulvet i dusjsonen har vi tenkt å legge rullestein. Håer det blir fint – og tett…:-)

En eller annen gang i februar…

På ett eller annet tidspunkt mistet jeg alle begreper om tidsberegning… Estimater og gode intensjoner hjalp ingenting – jeg klarte ikke å holde skjema. Da jeg endelig kunne montere glassdørene var jeg noe sånt som to måneder på overtid…

Her ser du i alle fall det ferdige dusjgulvet.

Og her er dusjen. Det du ikke ser på bildet, er en takdusj. Utrolig deilig å starte dagen med en tropisk regnskur…:-)

 

Sånn ble til slutt toalettet seende ut… Jeg fikk det ikke inn i veggen som planlagt pga et lufterør som ikke kunne flyttes, men det gav oss en ekstra hylle…

 

I dette hjørnet skal det etterhvert inn et badekar.

 

Vi ville ha benkeplater som gikk fra vegg til vegg i en L-form, så vi kjøpte kjøkkenplater fra IKEA som vi tilpasset i lengde og bredde og monterte oppå baderomsinnredningen.

 

Servant og batteri kjøpte vi på Megaflis.