Denne siden re-designes for øyeblikket, så den framstår litt rotete. Men alt innholdet er her… 

Jeg har ‘snublet’ innom en del UNESCO-lokasjoner – både som barn da jeg reiste med foreldre, men også helt tilfeldig som voksen. Ideen om å begynne å «samle» på lokasjoner og lage denne listen, ble født sommeren 2015 da jeg skulle kjøre hjem alene fra Beograd til Oslo. Jeg begynte å kjede meg og ønsket et par fornuftige stopp underveis. På denne hjemturen besøkte jeg seks UNESCO lokasjoner i fire land i løpet av 24 timer… 🙂

UNESCO-lokasjoner

Land

 

Østerrike

UNESCO-lokasjoner

Historic Centre of the City of Salzburg

Mozarts barndomshjem

Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Jeg besøkte Salzburg flere ganger som barn, men har dessverre ingen bilder eller tips å komme med i forhold til denne lokasjonen…

Palace and Gardens of Schönbrunn

Schönbrunn-palasset (Schloss Schönbrunn) i Wien er en av de viktigste kulturskattene i Østerrike.

I 1569 kjøpte den tysk-romerske keiseren Maximilian II Katterburg, som lå på et stort område mellom Meidling og Hietzing, der Schönbrunns parker og bygninger ligger i dag.

Det nye navnet som området fikk, Schönbrunn («vakker brønn»), stammer fra en brønn som ga vann til kongsgården i Wien. En periode var Katterburg beleiret av tyrkerne, da ble området nesten ødelagt, og det virket umulig å restaurere palasset.

Keiser Leopold I gav arkitekt Johann Bernhard Fischer von Erlach oppdraget å designe det nye palasset. Den første skissen var et svært utopisk forslag, der han blandet ulike antikke og moderne stilarter. Hans andre skisse viste en mindre og mer realistisk bygning. Konstruksjonen startet i 1696, og etter tre år kunne den første arrangementet avholdes i den midterste delen av palasset.

Dessverre overlevde ikke så mye av det første palasset det nærmeste århundret, fordi keiseren la til og endret på både indre og ytre deler av bygningen. På ordre fra keiserinne Maria Theresa av Østerrige gjenskapte arkitekten Nicolò Pacassi Schönbrunn-palasset i rokokko-stil. På slutten av den såkalte Theresianske epoken var palasset igjen et sterkt senter i Østerrikes imperium, og for kongefamilien.

På 1800-tallet ble særlig et navn knyttet til Schönbrunn; keiser Frans Josef I. Han tilbragte det meste av livet sitt her. Under hans styre ble palasset sett på som et Gesamtkunstwerk (helhetskunstverk), og gjort om i samsvar med sin historie.

Hallstatt

Bilde av byen Hallstatt

Hallstatt er en kommune i Salzkammergut ca. 50 km fra Salzburg i Østerrike. Stedet er kjent for rike arkeologiske funn som har gitt navn til Hallstattkulturen – en kulturform fra perioden mellom bronsealder og jernalder, samt jernalderens eldste periode.

Byen er fantastisk fotogen, men da jeg satte meg som mål å svinge innom sommeren 2017, kom jeg dessverre etter at det var blitt mørkt… :-/  Har vært der tidligere, men vil tilbake…

Historic centre of the city of Salzburg (2017)

Salzburg (bairisk: Såizburg) er en by i Østerrike, nær grensen til Bayern i Tyskland. Den er hovedstad i den likelydende delstaten Salzburg. Byen ble grunnlagt i romertiden som Juvavum i provinsen Noricum. Den forfalt etter vestromerrikets sammenbrudd, men gjenoppbygging ble påbegynt ca. 700 e.Kr. Da fikk også byen sitt nåværende navn etter Salzach (betyr «Saltelven»); den var en viktig eksportør av salt. Salzburg er bl.a. Mozarts fødeby.

Salzburg har jernbaneforbindelser til byer som München og Zürich, med bl.a. ICE-tog, forbindelser til Italia, samt lokaltog og andre tog til andre steder i Østerrike. Byen utmerker seg først og fremst med et av Europas største trolleybussnett, som tar en stor del av lokaltrafikken.

Selv om kollektivtrafikken står sterkt i forhold til bystørrelsen, er biltrafikken betydelig; to motorveier møtes i Salzburg. Byen har en internasjonal flyplass.

Lenker: 

Kilde tekst over: Wikipedia

UNESCOs site: Historic centre of the city of Salzburg (2017)

Vårt besøk

Da jeg og familien besøkte Salzburg sommeren 2017 ble det kun tid til et lite formiddagsbesøk. Vi kjørte fra Kotor i Montenegro en tidlig morgen, gjennom Kroatia og Slovenia og kom til Salzburg veldig sent på natten. Da hadde jeg også kjørt innom Hallstatt som jeg gjerne ville se, selv dét også ble et sent besøk – etter mørkets frambrudd.

I Salzburg overnattet vi på et hotell 5-6 minutters kjøring fra gamlebyen. Vi hadde avtale, så hotellet la ut nøkkel i en nøkkelboks så vi kunne låse oss inn i 2-3 tiden på natten. Neste morgen spiste vi en typisk tysk/østerriksk frokost før vi kjørte til gamlebyen.

PS! Trafikken i gamlebyen er kaotisk og parkeringsplasser er en mangelvare. Bruk GPSen og sikt deg inn på et parkeringshus først som sist. 

Det var stekende sol og sikker mer enn 25 grader, så vi ruslet bare rundt og spiste is og letet etter skygge. Gamlebyen er utrolig koselig og det er lite eller ingen biler i de indre gatene så her kan du bare suge inn inntrykk.

Palace and Gardens of Schönbrunn

Palace and Gardens of Schönbrunn

schloss-schoenbrunn-neu-40970-19to1

Schloss Shönbrunn, Austria (Photo: wien.info)

Hallstatt-Dachstein

Vi skulle innom Hallstatt på vei fra Montenegro til Salzburg sommeren 2017, men pga ekstremt lange køer på grensene på vei nordover, kom vi ikke fram til Hallstatt før etter midnatt… Skikkelig nedtur for en som gledet seg til å ta masse bilder, men jeg fikk kikket litt før vi suste videre mot hotellsengen i Salzburg.

Jeg har vært innom Hallstatt som barn også, men hvis jeg tilfeldigvis havner i nærheten en annen gang, skal jeg tilbake.

Historic Centre of Vienna

Wien (uttales «vi:n», bairisk: Wean) er Østerrikes hovedstad og største by. Den ligger ved Donau og har ca. 1,7 millioner innbyggere. Byen er inndelt i 23 distrikter. Wien er også en egen østerriksk delstat (siden 1921), som er fullstendig omsluttet av delstaten Niederösterreich.

WienByen er en betydelig turistby og et viktig trafikknutepunkt. Den er sete for mange internasjonale organisasjoner, som OPECog Det internasjonale atomenergibyrået, og er dessuten den fjerde FN-byen ved siden av Genève, Nairobi og New York.

Wien har en interessant byplanhistorie. Byen har en indre middelaldersk kjerne som inntil midten av 1800-tallet var omgitt av festningsverk. Festningsverket var blitt bygget ut i løpet av det 15. og 16. århundre for å holde fienden ute, i første rekke tyrkerne. Dette førte til at byen etter hvert holdt på å bli kvalt. Et av byens problemer var at det ikke fantes noen naturlige gjennomfartsveier mellom bykjernen og omlandet, til den bebyggelse som var grodd opp der. Fra 1809 til 1850 hadde ruinene av festningsverket stått uendret, men i 1857 gav keiser Frans Josef sin tillatelse til at befestningene i en bredde av 600 meter kunne rives, og en fikk frigjort et enormt byggeområde.

Kilde: Wikipedia

UNESCO site:  Historic Centre of Vienna

Bosnia and Herzegovina

 

Bridge in Višegrad

Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad (Photo: balkantravellers.com)

Cambodia

DSC_9669

Czechia

Croatia

Denmark

Roskilde Cathredal

Roskilde Cathedral (Photo: FiGu)

France

Germany

Hungary

Italy

Luxemburg

Malaysia

Montenegro

kotor-bay

Our Lady of the Rock, Kotor bay, Montenegro (Photo: FiGu)

Netherlands

Norway

Russian Federation

San Marino

Spain

Barcelona-Antoni-Gaudi

One of Antoni Gaudí’s buildings in Barcelona (Photo: FiGu)

Sweden

 

Thailand

DSC_9565
(Photo: FiGu)