Hjemmebrygging av øl! Trodde ikke jeg skulle falle for interessen, men her står jeg altså, med en 30 liters dunk Lager som putrer og gjærer!

Det begynte for en måned siden da naboen Sindre tok initiativ til et bryggelag. Pga ferie har vi ikke kommet i gang og vi er fortsatt i «skaffe-utstyr-modus». Derfor tenke jeg å tjuvstarte litt og kjøpte en «halvfabrikata-løsning» som heter Coopers.Enkelt…

Brygging av 26 liter Coopers Lager

26 liter Coopers Lager klar til gjæring...

Du koker opp 4 liter vann, blander i Coopers flytende maltekstrakt og 1 kg sukker som du rører skikkelig ut før du fyller opp med 18 liter kaldtvann. Tilsett gjær, sett på lokk med gjærlås, og vips – 26 liter/67 flasker øl er snart klar for inntak.
Brygget mitt var på hele 35 grader da jeg var ferdig med blandingen og temperaturen sank saaaakte. Jeg måtte derfor sette på lokk og vente til neste dag før temperaturen var akseptabel i forhold til å tilsette gjær. Den skal visstnok ligge på mellom 19 og 26 grader. Jeg var omtrent på 24 grader da jeg tilsatte gjæret.

Brygget mitt har stått og putret i 4 dager og da jeg var innom Vin&Bar på Lillestrøm for å kjøpe korker og kapselpåsetter i dag, fikk jeg tips om å tilsette 30-40 gram humle rett i gjæringsbøtta. Siden denne humlen ikke kokes slik humle vanligvis skal når du brygger fra «bunnen av», er det bare smakstoffene som frigis. Jeg kjøpte den amerikanske humlen Cascade etter råd fra Vin&Bar, så da får vi se hva resultatet blir når jeg tapper på flasker om en tre-fire dager.

Ifølge oppskriften skal ølet stå to-tre uker på flaske før det drikkes. Vin&Bar mener jeg bør vente i inntil fem uker – hvis jeg klarer å vente – for at humla skal få gjøre jobben sin…

Coopers Lager - ferdig maltekstrakt

Det blir spennende å se!

…og 23 liter hvitvin…

Da vi var på harrytur til Sverige for et års tid siden, trodde jeg at jeg kastet en 3-liters pappvin i handlekurven. Da jeg kom hjem oppdaget jeg at det var råvarer for hjemmbrygging. Onsdag blandet jeg sammen ingrediensene med 3,6 kg sukker og innen et døgn begynte det å putre livlig i den bøtta også… Jeg har ikke noe stor ønske m å fortsette med vin-brygging i tillegg til ølet, men siden den stod der, tenkte jeg i alle fall å prøve… Vi får se hvordan det går…

«Regnskap»

Jeg har skjønt at en logg for sirlig oppveide ingredienser, oppskrifter, temperaturer og framgangsmåter er viktig for å kunne gjenta en evt. suksess – eller unngå å gjøre samme tabbe to ganger. Logg skal nok føres, men jeg tenkte også å føre en oversikt over dette koster meg. Jeg har nemlig en følelse av at dette ølet blir billig… I alle fall hvis jeg avskriver utstyret over flere bryggerunder…:-)

Så langt har jeg kjøpt:

Gjæringsbøtte x 2 258,-
Coopers råvarer 158,-
Vannlåser 40,-
Lokk 22,-
Ølflasker og kasser 110,-
Hydrometer 65,-
Vinkorker 35,-
Hevert 45,-
Vinkorkpåsetter 126,-
Ølkapsler 39,-
Kapselpåsetter 198,-
Carboneringsdrops for
kullsyre i ølet
39,-
Humle Cascade 43,-
Desinfiserende middel 40,-
1180,-

La oss si det blir en tre-fire liter svinn (gjærsøl ol) så jeg sitter igjen med 22 liter deilig øl. Det utgjør ca 67 flasker.

1180 kroner delt på 67 er kr. 17,60 pr flaske. Ikke akkurat superbillig øl, men det skal til gjengjeld smake bedre enn kjøpeøl… 🙂

Hvis jeg velger å ikke ta med utstyret for ølproduksjon i regnestykket (kr. 529,-) ettersom dette skal brukes mangfoldige ganger til – samt at deler av utstyrslista også er til vinproduksjon, blir regnestykket:

240,- for råvarer delt på 67 flasker = kr. 3,60 pr flaske…. Dét går an!! 🙂